Wróć

Roślinna kiełbasa biała na grzankach

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.
LICZBA PORCJI:
2 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie Roślinnej kiełbasy białej na patelnię
  • por
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • ½ papryczki chili
  • sól
  • 6 plastrów suszonych pomidorów

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu sojowego
  • 2 łyżki majonezu roślinnego
  • 6 mini korniszonków
  • 2 łyżeczki kaparów
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka musztardy

Grzanki:

  • łyżka osełki roślinnej
  • 2 kromki chleba
  • ząbek czosnku

Do podania:

  • garść rukoli
  • rzodkiewka
  • kilka listków szczypiorku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Por drobno kroimy i podsmażamy razem z posiekaną papryczką chili na oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą. Gdy por zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i podsmażamy wszystko jeszcze około 3 minuty. Przekładamy do miseczki.
  2. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbaski.
  3. Na patelni roztapiamy łyżkę osełki roślinnej (lub inny tłuszcz) i podsmażamy chleb, aż się zarumieni i zrobi chrupiący. Przekładamy kromki na talerzyki i nacieramy czosnkiem.
  4. Do miski dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu: jogurt, majonez, posiekane korniszony, kapary, szczypiorek, sól, pieprz i musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na talerzykach układamy garstkę rukoli, na niej grzanki, przygotowany por i podsmażone kiełbaski. Wszystko polewamy sosem, ozdabiany pokrojonymi cienko plasterkami rzodkiewki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.