CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie Roślinnej kiełbasy białej na patelnię
- por
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- ½ papryczki chili
- sól
- 6 plastrów suszonych pomidorów
Sos:
- 3 łyżki jogurtu sojowego
- 2 łyżki majonezu roślinnego
- 6 mini korniszonków
- 2 łyżeczki kaparów
- sól
- pieprz
- łyżeczka musztardy
Grzanki:
- łyżka osełki roślinnej
- 2 kromki chleba
- ząbek czosnku
Do podania:
- garść rukoli
- rzodkiewka
- kilka listków szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Por drobno kroimy i podsmażamy razem z posiekaną papryczką chili na oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą. Gdy por zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i podsmażamy wszystko jeszcze około 3 minuty. Przekładamy do miseczki.
- Na tej samej patelni podsmażamy kiełbaski.
- Na patelni roztapiamy łyżkę osełki roślinnej (lub inny tłuszcz) i podsmażamy chleb, aż się zarumieni i zrobi chrupiący. Przekładamy kromki na talerzyki i nacieramy czosnkiem.
- Do miski dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu: jogurt, majonez, posiekane korniszony, kapary, szczypiorek, sól, pieprz i musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na talerzykach układamy garstkę rukoli, na niej grzanki, przygotowany por i podsmażone kiełbaski. Wszystko polewamy sosem, ozdabiany pokrojonymi cienko plasterkami rzodkiewki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.