CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1 godzina razem z czasem pieczenia
LICZBA PORCJI: 2-4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 opakowania Roślinnej białej kiełbasy na patelnię
- 3 łyżki oliwy
- duża cebula
- ½ czerwonej papryki
- 2 pietruszki
- ¼ selera
- 200 ml śmietany 12% (roślinnej)
- 150 g serka chrzanowego (lub serka roślinnego z łyżką chrzanu)
- 50 ml mleka (roślinnego)
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżka mąki pszennej
DO PODANIA:
- listki tymianku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cebulę kroimy w pióra, paprykę w paski, a pietruszkę i seler w cienkie plasterki.
- Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pozostałe warzywa i smażymy, mieszając co jakiś czas. Warzywa powinny zmięknąć i lekko się skarmelizować.
- Kiełbaski podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kiełbasy wykładamy przygotowane warzywa.
- Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy serek, mleko, granulowany czosnek i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sosem polewamy kiełbaski i warzywa, pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- Gotowe danie posypujemy listkami tymianku. Danie jest idealne na świąteczny obiad, podane np. z pieczonymi ziemniakami.