Wróć

Roślinna kiełbasa biała pod kremowym sosem chrzanowym

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1 godzina razem z czasem pieczenia
LICZBA PORCJI: 2-4 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania Roślinnej białej kiełbasy na patelnię
  • 3 łyżki oliwy
  • duża cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • 200 ml śmietany 12% (roślinnej)
  • 150 g serka chrzanowego (lub serka roślinnego z łyżką chrzanu)
  • 50 ml mleka (roślinnego)
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka mąki pszennej

DO PODANIA:

  • listki tymianku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cebulę kroimy w pióra, paprykę w paski, a pietruszkę i seler w cienkie plasterki.
  2. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pozostałe warzywa i smażymy, mieszając co jakiś czas. Warzywa powinny zmięknąć i lekko się skarmelizować.
  3. Kiełbaski podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kiełbasy wykładamy przygotowane warzywa.
  4. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy serek, mleko, granulowany czosnek i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sosem polewamy kiełbaski i warzywa, pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  5. Gotowe danie posypujemy listkami tymianku. Danie jest idealne na świąteczny obiad, podane np. z pieczonymi ziemniakami.