CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 20 min.
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie Roślinnych kotletów mielonych,
- 2 łyżki oliwy,
- cebula,
- 250 g boczniaków,
- 3 listki laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
- 100 ml białego wina,
- 150 ml śmietanki owsianej,
- łyżka majeranku.
Dodatkowo:
- ziemniaki z koperkiem
- sałatka z buraków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek na średniej wielkości plastry. Dodajemy do cebuli. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie i doprawiamy dużą szczyptą soli. Podsmażamy, aż grzyby się zarumienią i zmiękną. Dolewamy wino i odparowujemy, następnie dolewamy śmietankę owsianą oraz majeranek. Podgrzewamy mieszając, aż śmietana się zredukuje.
- Roślinne kotlety mielone podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron po około 3 minuty.
- Danie podajemy z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i sałatką z buraków.