Wróć

Roślinne kotlety mielone
z boczniakami

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 20 min.
LICZBA PORCJI: 2 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie Roślinnych kotletów mielonych,
  • 2 łyżki oliwy,
  • cebula,
  • 250 g boczniaków,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • 100 ml białego wina,
  • 150 ml śmietanki owsianej,
  • łyżka majeranku.

Dodatkowo:

  • ziemniaki z koperkiem
  • sałatka z buraków.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek na średniej wielkości plastry. Dodajemy do cebuli. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie i doprawiamy dużą szczyptą soli. Podsmażamy, aż grzyby się zarumienią i zmiękną. Dolewamy wino i odparowujemy, następnie dolewamy śmietankę owsianą oraz majeranek. Podgrzewamy mieszając, aż śmietana się zredukuje.
  2. Roślinne kotlety mielone podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron po około 3 minuty.
  3. Danie podajemy z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i sałatką z buraków.