Wróć

Krem z kukurydzy
z roślinnym gyrosem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie roślinnego gyrosa Dobra Kaloria
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • marchew
  • 2 ziemniaki
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • świeża kolendra
  • olej

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz i pokrój ją w talarki.
  2. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem i przysmaż cebulkę. Po chwili zmniejsz ogień i dodaj czosnek, by puścił aromat.
  3. Dodaj ziemniaki i marchew.
  4. Przecedź kukurydzę przez sitko i dodaj ją do warzyw w garnku. Smaż, by warzywa lekko się zarumieniły.
  5. Zalej warzywa bulionem i poczekaj, aż całość zacznie wrzeć.
  6. Dodaj 100 ml mleka kokosowego i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj do momentu, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
  7. Ostudź wywar i zblenduj go na gładką całość.
  8. Podsmaż gyros na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Przelej zupę do miski i dodaj 2 łyżki podsmażonego gyrosa na górę. Całość udekoruj świeżą kolendrą.