CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie roślinnego gyrosa Dobra Kaloria
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- marchew
- 2 ziemniaki
- biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- sól
- pieprz
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka pieprzu cayenne
- świeża kolendra
- olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz i pokrój ją w talarki.
- Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem i przysmaż cebulkę. Po chwili zmniejsz ogień i dodaj czosnek, by puścił aromat.
- Dodaj ziemniaki i marchew.
- Przecedź kukurydzę przez sitko i dodaj ją do warzyw w garnku. Smaż, by warzywa lekko się zarumieniły.
- Zalej warzywa bulionem i poczekaj, aż całość zacznie wrzeć.
- Dodaj 100 ml mleka kokosowego i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj do momentu, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
- Ostudź wywar i zblenduj go na gładką całość.
- Podsmaż gyros na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przelej zupę do miski i dodaj 2 łyżki podsmażonego gyrosa na górę. Całość udekoruj świeżą kolendrą.