Składniki:
- 1 opakowanie kaszanki roślinnej,
- 1 kalafior,
- 0,5 kg młodych ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- mieszanka przypraw do ziemniaków,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- sałata masłowa,
- bułka tarta.
Sos czosnkowy:
- 200 g jogurtu naturalnego lub jogurtu roślinnego,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżka roślinnego majonezu.
Przygotowanie:
- Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do miękkości. Ziemniaki obieramy ze skórki lub myjemy drucianą szczotką do warzyw pod bieżącą wodą i kroimy w talarki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut.
- W czasie gdy warzywa się gotują, podsmażamy kaszankę na grillu lub patelni grillowej.
- Na osobnej patelni roztapiamy łyżkę masła. Odcedzamy ziemniaki i podsmażamy je na patelni z przyprawą do ziemniaków.
- Przygotowujemy sos czosnkowy. 200 g jogurtu mieszamy z łyżką majonezu. Ścieramy czosnek na grubej tarce, mieszamy i doprawiamy sos. Wstawiamy na kwadrans do lodówki.
- Na talerzu układamy umytą sałatę, ugotowany kalafior, ziemniaczki oraz kaszankę. Kalafior podajemy z masłem i z bułką tartą.
- Dodajemy sos czosnkowy i posypujemy danie posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.