Wróć

Letni obiad z kaszanką

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszanki roślinnej,
  • 1 kalafior,
  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • mieszanka przypraw do ziemniaków,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • sałata masłowa,
  • bułka tarta.

Sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego lub jogurtu roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka roślinnego majonezu.

Przygotowanie:

  1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do miękkości. Ziemniaki obieramy ze skórki lub myjemy drucianą szczotką do warzyw pod bieżącą wodą i kroimy w talarki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut.
  2. W czasie gdy warzywa się gotują, podsmażamy kaszankę na grillu lub patelni grillowej.
  3. Na osobnej patelni roztapiamy łyżkę masła. Odcedzamy ziemniaki i podsmażamy je na patelni z przyprawą do ziemniaków.
  4. Przygotowujemy sos czosnkowy. 200 g jogurtu mieszamy z łyżką majonezu. Ścieramy czosnek na grubej tarce, mieszamy i doprawiamy sos. Wstawiamy na kwadrans do lodówki.
  5. Na talerzu układamy umytą sałatę, ugotowany kalafior, ziemniaczki oraz kaszankę. Kalafior podajemy z masłem i z bułką tartą.
  6. Dodajemy sos czosnkowy i posypujemy danie posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.