Wróć

Serniczki

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 4 batoniki chrupiący orzech Dobra Kaloria,
  • 40 g masła orzechowego,
  • 200 g orzechów nerkowca,
  • 60 g migdałów,
  • 150 g gęstej części mleka kokosowego,
  • 20 g oleju kokosowego,
  • sok z ½ limonki,
  • 50 g syropu klonowego,
  • szczypta soli,
  • 6 truskawek,
  • (opcjonalnie) 30 g BIO pszenicy z miodem Dobra Kaloria,
  • ulubione owoce do ozdoby np. borówki, truskawki, jeżyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Orzechy nerkowca i migdały zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.
  2. Batoniki miksujemy w malakserze razem z masłem orzechowym i wykładamy nimi dno szklaneczek, dociskając.
  3. Namoczone orzechy odsączamy (ściągamy skórki z migdałów) i blendujemy na gładki krem z gęstą częścią mleka kokosowego, olejem kokosowym, sokiem z limonki, syropem klonowym i szczyptą soli. Przekładamy do szklaneczek.
  4. Do odłożonej masy dodajemy truskawki i ponownie blendujemy.
  5. Wykładamy na wierzch deseru.
  6. Wszystko dekorujemy owocami i opcjonalnie posypujemy BIO pszenicą z miodem.
  7. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki.