Wróć

Tacos z roślinnymi dukatami buraczanymi

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie roślinnych dukatów buraczanych,
  • 6 sztuk muszelek kukurydzianych taco,
  • ¼ czerwonej kapusty,
  • 2 garście rukoli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 4 łyżki kukurydzy.

Salsa:

  • ¼ czerwonej cebuli,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • kawałeczek papryczki chili (w zależności, jak ostre lubimy dania),
  • ½ awokado,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z ½ limonki.

Dodatkowo:

  • kilka listków szczypiorku,
  • garstka orzechów nerkowca.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Bardzo drobno kroimy kapustę, dodajemy rukolę, sól, pieprz, oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy.
  2. Bardzo drobno siekamy czerwoną cebulę, czosnek, chili i awokado.
  3. Dodajemy sól, pieprz, sok z limonki i mieszamy.
  4. Dukaty buraczane podsmażamy z obu stron.
  5. Muszelki taco przygotowujemy wg. wskazówek producenta.
  6. Do każdej muszelki nakładamy mieszankę kapusty z rukolą. Dodajemy dukaty i salsę z awokado.
  7. Posypujemy danie posiekanymi orzechami nerkowca oraz szczypiorkiem.