Wróć

Wege burger z klopsami a’la american style @oldfriends_kimchi

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min.
LICZBA PORCJI: 2

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Sos kimchi majo:

  • jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • około 200-250 ml oleju, np. rzepakowego
  • 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kropla sosu sojowego (opcjonalnie)

Burgery:

  • opakowanie Roślinnych klopsów
  • 2 dobrej jakości bułki burgerowe
  • 100 g Old Friends kimchi
  • sałata rzymska
  • ogórek świeży
  • pomidor
  • kilka łyżek sosu kimchi majo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kimchi majo:

  1. Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej. Miksujemy blenderem ręcznym, nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy, aż do uzyskania konsystencji majonezu.
  2. Dodajemy sok z kimchi, cytrynę oraz opcjonalnie sos sojowy i krótko miksujemy do momentu połączenia się składników.

Burgery:

  1. Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy na grillu.
  2. Podgrzewamy klopsy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie kroimy w plastry pomidora i ogórka.
  3. Obie połowy ciepłej bułki smarujemy kimchi majo, na spodzie układamy liście sałaty, klopsy, kimchi oraz plastry ogórka i pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki.