CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min.
LICZBA PORCJI: 2
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Sos kimchi majo:
- jajko
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- około 200-250 ml oleju, np. rzepakowego
- 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi
- łyżeczka soku z cytryny
- kropla sosu sojowego (opcjonalnie)
Burgery:
- opakowanie Roślinnych klopsów
- 2 dobrej jakości bułki burgerowe
- 100 g Old Friends kimchi
- sałata rzymska
- ogórek świeży
- pomidor
- kilka łyżek sosu kimchi majo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kimchi majo:
- Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej. Miksujemy blenderem ręcznym, nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy, aż do uzyskania konsystencji majonezu.
- Dodajemy sok z kimchi, cytrynę oraz opcjonalnie sos sojowy i krótko miksujemy do momentu połączenia się składników.
Burgery:
- Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy na grillu.
- Podgrzewamy klopsy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie kroimy w plastry pomidora i ogórka.
- Obie połowy ciepłej bułki smarujemy kimchi majo, na spodzie układamy liście sałaty, klopsy, kimchi oraz plastry ogórka i pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki.