Wróć

Kopytka amarantusowe z rabarbarem i truskawkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min.
LICZBA PORCJI:
2-4 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Smażone owoce:

  • 1 łyżka masła,
  • 2 łodygi rabarbaru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 5-6 truskawek.

Kopytka:

Dodatkowo:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Smażone owoce:

  1. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy obrany, pokrojony rabarbar, pokrojone w ćwiartki truskawki oraz dużą łyżkę miodu. Całość podsmażamy mieszając, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadał.

Kopytka:

  1. Do miski wkładamy zimne, rozgniecione ziemniaki (mogą być przeciśnięte przez praskę). Dodajemy Amarantus ekspandowany, mąkę, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto.
  2. Na posypanym mąką blacie formujemy z ciasta 2 wałeczki, a następnie kroimy na kawałki po ukosie.
  3. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy pojedynczo kopytka i gotujemy około 4 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.
  4. Na talerze wykładamy rabarbar z truskawkami i kopytka. Całość posypujemy Mieszanką superfoods energia. Możemy dodać kilka świeżych truskawek. W daniu masło możemy zastąpić olejem kokosowym).