CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min.
LICZBA PORCJI: 2-4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Smażone owoce:
- 1 łyżka masła,
- 2 łodygi rabarbaru,
- 1 łyżka miodu,
- 5-6 truskawek.
Kopytka:
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 45 g Amarantusa ekspandowanego,
- 65 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 1 łyżka Mieszanki superfoods energia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Smażone owoce:
- Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy obrany, pokrojony rabarbar, pokrojone w ćwiartki truskawki oraz dużą łyżkę miodu. Całość podsmażamy mieszając, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadał.
Kopytka:
- Do miski wkładamy zimne, rozgniecione ziemniaki (mogą być przeciśnięte przez praskę). Dodajemy Amarantus ekspandowany, mąkę, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto.
- Na posypanym mąką blacie formujemy z ciasta 2 wałeczki, a następnie kroimy na kawałki po ukosie.
- W garnku o szerokim dnie podgrzewamy osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy pojedynczo kopytka i gotujemy około 4 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.
- Na talerze wykładamy rabarbar z truskawkami i kopytka. Całość posypujemy Mieszanką superfoods energia. Możemy dodać kilka świeżych truskawek. W daniu masło możemy zastąpić olejem kokosowym).