Wróć

Zapiekane naleśniki
z gyrosem i szpinakiem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
LICZBA PORCJI:
4 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 600 ml niesłodzonego napoju roślinnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • opakowanie Gyrosa roślinnego Dobra Kaloria
  • opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 200 g dowolnego roślinnego sera w kostce
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Łączymy ze sobą napój roślinny, mąkę i 4 łyżki oleju roślinnego. Blendujemy na gładką masę lub łączymy za pomocą rózgi. Odstawiamy ciasto na 15 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Przysmażamy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak. Szpinak będzie gotowy gdy straci swoją objętość (świeże liście), lub gdy całkowicie się rozmrozi (szpinak mrożony). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania.
  3. Na osobnej patelni przygotowujemy naleśniki. Wystarczy posmarować patelnię niewielką ilością oleju, np. rozprowadzając go pędzelkiem kuchennym. Smażymy cienkie naleśniki.
  4. Przygotowujemy gyros roślinny według wskazówek na opakowaniu.
  5. Naleśniki przekładamy na talerz – na jedną z 4 ćwiartek wykładamy kolejno dużą łyżkę szpinaku, dużą łyżkę gyrosa i posypujemy odrobiną sera. Naleśnik składamy w kopertę. Czynność powtarzamy do wyczerpania naleśników.
  6. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy resztą sera. Całość zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopniu.
  7. Danie dekorujemy bazylią.