CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 600 ml niesłodzonego napoju roślinnego
- 1,5 szklanki mąki
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- opakowanie Gyrosa roślinnego Dobra Kaloria
- opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 200 g dowolnego roślinnego sera w kostce
- sól
- pieprz ziołowy
- bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Łączymy ze sobą napój roślinny, mąkę i 4 łyżki oleju roślinnego. Blendujemy na gładką masę lub łączymy za pomocą rózgi. Odstawiamy ciasto na 15 minut.
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Przysmażamy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak. Szpinak będzie gotowy gdy straci swoją objętość (świeże liście), lub gdy całkowicie się rozmrozi (szpinak mrożony). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania.
- Na osobnej patelni przygotowujemy naleśniki. Wystarczy posmarować patelnię niewielką ilością oleju, np. rozprowadzając go pędzelkiem kuchennym. Smażymy cienkie naleśniki.
- Przygotowujemy gyros roślinny według wskazówek na opakowaniu.
- Naleśniki przekładamy na talerz – na jedną z 4 ćwiartek wykładamy kolejno dużą łyżkę szpinaku, dużą łyżkę gyrosa i posypujemy odrobiną sera. Naleśnik składamy w kopertę. Czynność powtarzamy do wyczerpania naleśników.
- Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy resztą sera. Całość zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopniu.
- Danie dekorujemy bazylią.