Te popularne w polskiej kuchni grzyby wyrastają na pniach drzew w dużych grupach. Mają charakterystyczne kapelusze o jasnej barwie, łagodny smak i ciekawą strukturę.
Słodki gagatek. Jego zalety są znane od pokoleń, a jako jeden z pierwszych czerpał z nich ojciec medycyny, Hipokrates.
To produkt uboczny w procesie produkcji cukru – słodki, ciemnobrązowy i gęsty syrop, zwany czasem „czarnym złotem”.
Daktylowiec to jedno z najstarszych drzew owocowych. Osiąga nawet 40 metrów wysokości i rodzi do 100 kg daktyli każdego roku.
Bohater wszystkich żartów o tym, że czekolada jest rośliną. Jest w tym ziarno prawdy, bo to właśnie z ziaren kakaowca powstają przepyszne tabliczki.
Tak naprawdę to nie orzechy, lecz nasiona. Pod względem wartości odżywczych nie ustępują jednak orzechom na krok, dlatego nie mogło ich zabraknąć wśród dobrych składników.
Ten egzotyczny jegomość skrywa pod twardą powłoką naprawdę dużo #dobra. Miąższ kokosa zawiera mnóstwo potasu, magnezu i fosforu, które korzystnie wpływają na pracę serca, układu krwionośnego.
Walory smakowe orzechów laskowych sprawiają, że są chętnie chrupane solo, a także dodawane do słodkich past i kremów, wypieków, płatków śniadaniowych…
Nerkowce mają delikatny, lekko słodki smak. To jedne z najchętniej spożywanych orzechów – i dobrze, bo drzemie w nich samo dobro.
Nie bez przyczyny słonecznik wziął nazwę od Słońca – na samą myśl o jego korzystnych właściwościach robi się ciepło na sercu!
Dynia to bezkonkurencyjna królowa jesieni! Podstawa kremowych zup, aromatycznego curry i korzennych wypieków. Jej wnętrze kryje jednak prawdziwy skarb – pestki.
Kiełki to małe magazyny witamin, minerałów i aminokwasów niezbędnych do wzrostu kolejnej rośliny.















