Wróć

Pad thai z kiełbaskami węgierskimi

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oleju,
  • 2 szalotki,
  • 1 cm imbiru,
  • mała papryczka chili,
  • ½ marchewki,
  • ¼ papryki czerwonej,
  • 1 op. wędzonego tofu,
  • 1 op. kiełbasek węgierskich,
  • pasta pad thai,
  • 1 op. makaronu ryżowego,
  • 1 pęczek kolendry,
  • orzeszki ziemne,
  • szczypiorek,
  • limonka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na dużej, głębokiej patelni (wok) podgrzewamy olej, podsmażamy drobno posiekaną szalotkę, imbir i chili. Dodajemy pokroją w słupki paprykę i marchewkę. Nadal podsmażamy tak, aby warzywa pozostały chrupiące.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i pokrojone w plasterki kiełbaski węgierskie, chwilę podsmażamy.
  3. Dodajemy pastę pad thai, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
  4. Gotujemy makaron ryżowy według wskazówek producenta.
  5. Ugotowany makaron dodajemy do woka z warzywami, tofu i kiełbaskami. Delikatnie mieszamy.
  6. Nakładany porcje na talerze, posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem, listkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki. Do pad thai’a możemy również dodać kiełki fasoli mung.