Pad thai z kiełbaskami węgierskimi
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oleju,
- 2 szalotki,
- 1 cm imbiru,
- mała papryczka chili,
- ½ marchewki,
- ¼ papryki czerwonej,
- 1 op. wędzonego tofu,
- 1 op. kiełbasek węgierskich,
- pasta pad thai,
- 1 op. makaronu ryżowego,
- 1 pęczek kolendry,
- orzeszki ziemne,
- szczypiorek,
- limonka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na dużej, głębokiej patelni (wok) podgrzewamy olej, podsmażamy drobno posiekaną szalotkę, imbir i chili. Dodajemy pokroją w słupki paprykę i marchewkę. Nadal podsmażamy tak, aby warzywa pozostały chrupiące.
- Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i pokrojone w plasterki kiełbaski węgierskie, chwilę podsmażamy.
- Dodajemy pastę pad thai, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
- Gotujemy makaron ryżowy według wskazówek producenta.
- Ugotowany makaron dodajemy do woka z warzywami, tofu i kiełbaskami. Delikatnie mieszamy.
- Nakładany porcje na talerze, posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem, listkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki. Do pad thai’a możemy również dodać kiełki fasoli mung.