Pieczarki faszerowane mielonym a’la wołowe
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mięsa mielonego a la wołowe,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 duża cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2 pomidory malinowe,
- 1 czerwona papryka,
- oregano,
- sól,
- 4 duże pieczarki portobello,
- oliwa z oliwek,
- 100 g wyrazistego żółtego sera – wegańskiego lub gouda,
- kilka listków bazylii.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę i chwilę podsmażamy.
- Pomidory obieramy ze skóry (najpierw należy polać je wrzątkiem), kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Podsmażamy wszystko razem do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wtedy dodajemy roślinne mielone a’la wołowe.
- Doprawiamy solą i sporą ilością oregano, podsmażamy chwilę i odstawiamy z ognia.
- Pieczarki obieramy, nacieramy oliwą z oliwek i oprószamy solą. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do każdej z pieczarek nakładamy farsz (około 2 duże łyżki) naprzemiennie z tartym żółtym serem. Wierzch posypujemy grubszą warstwą sera.
- Danie pieczemy w temperaturze 185 stopni (góra-dół) przez około 30 minut.
- Posypujemy listkami bazylii. Możemy podać z prostym ziołowym sosem jogurtowym.