Wróć

Pieczarki faszerowane mielonym a’la wołowe

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mięsa mielonego a la wołowe,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 pomidory malinowe,
  • 1 czerwona papryka,
  • oregano,
  • sól,
  • 4 duże pieczarki portobello,
  • oliwa z oliwek,
  • 100 g wyrazistego żółtego sera – wegańskiego lub gouda,
  • kilka listków bazylii.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę i chwilę podsmażamy.
  2. Pomidory obieramy ze skóry (najpierw należy polać je wrzątkiem), kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Podsmażamy wszystko razem do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wtedy dodajemy roślinne mielone a’la wołowe.
  3. Doprawiamy solą i sporą ilością oregano, podsmażamy chwilę i odstawiamy z ognia.
  4. Pieczarki obieramy, nacieramy oliwą z oliwek i oprószamy solą. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Do każdej z pieczarek nakładamy farsz (około 2 duże łyżki) naprzemiennie z tartym żółtym serem. Wierzch posypujemy grubszą warstwą sera.
  6. Danie pieczemy w temperaturze 185 stopni (góra-dół) przez około 30 minut.
  7. Posypujemy listkami bazylii. Możemy podać z prostym ziołowym sosem jogurtowym.