POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Farsz:
- 1 opakowanie roślinnego mielonego ‘a la wołowe,
- 4 łyżki oleju,
- 3 cebule,
- sól,
- 100 g naturalnego tofu,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego.
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 40 ml oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- 150 ml wrzątku.
Dodatkowo:
- śmietanka sojowa,
- aromatyzowana oliwa z oliwek,
- listki tymianku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i sól. Podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się delikatnie zarumieni.
- Dodajemy roślinne mielone ‘a la wołowe i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
- W wysokiej misce rozdrabniamy widelcem tofu. Dodajemy roślinne mielone z cebulą, paprykę wędzoną i czosnek i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę więcej mąki.
- Wałkujemy ciasto na cienki placek, wykrawamy kółka (np. za pomocą szklanki). Nakładamy na środek każdego kółka farsz i sklejamy brzegi, dokładnie je ze sobą ściskając.
- Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół) lub tradycyjnie gotujemy w wodzie.
- Podajemy ze śmietanką sojową z odrobiną aromatyzowanej oliwy z oliwek i listkami tymianku.