Wróć

Pierogi z roślinnym mielonym

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Farsz:

Ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 150 ml wrzątku.

Dodatkowo:

  • śmietanka sojowa,
  • aromatyzowana oliwa z oliwek,
  • listki tymianku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i sól. Podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się delikatnie zarumieni.
  2. Dodajemy roślinne mielone ‘a la wołowe i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
  3. W wysokiej misce rozdrabniamy widelcem tofu. Dodajemy roślinne mielone z cebulą, paprykę wędzoną i czosnek i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę więcej mąki.
  5. Wałkujemy ciasto na cienki placek, wykrawamy kółka (np. za pomocą szklanki). Nakładamy na środek każdego kółka farsz i sklejamy brzegi, dokładnie je ze sobą ściskając.
  6. Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół) lub tradycyjnie gotujemy w wodzie.
  7. Podajemy ze śmietanką sojową z odrobiną aromatyzowanej oliwy z oliwek i listkami tymianku.