CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 4 bułki typu pita
- opakowanie Roślinnych kiełbasek à la chipotle & cheddar
- papryczka chilli
- garść pomidorków koktajlowych
- opakowanie świeżej rukoli
- dojrzałe mango
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- łyżka syropu z agawy
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- garść świeżej kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mango obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i blendujemy razem z posiekaną papryczką chilli, czosnkiem i imbirem. Doprawiamy sos octem, solą, syropem z agawy i okładamy do lodówki.
- Kiełbaski przygotowujemy na patelni lub na grillu wg. przepisu na opakowaniu.
- Pity podgrzewamy w piekarniku bądź na kratce grillowej, by lekko się zarumieniły.
- Pomidorki kroimy w ćwiartki, a cebulę w drobne piórka. Jeżeli lubicie pikantne dania, możecie dodać papryczkę chilli do wnętrza pity.
- Każdą kiełbaskę przekrajamy na pół. Wnętrze pity smarujemy sosem, wkładamy rukolę i pokrojone warzywa, a następnie zarumienione połówki kiełbasek.
- Całość dekorujemy świeżą kolendrą i sosem.