Wróć

Pity z kiełbaskami
chipotle & cheddar
oraz sosem mango chilli

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
LICZBA PORCJI:
4 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 4 bułki typu pita
  • opakowanie Roślinnych kiełbasek à la chipotle & cheddar
  • papryczka chilli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • opakowanie świeżej rukoli
  • dojrzałe mango
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • łyżka syropu z agawy
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • garść świeżej kolendry

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mango obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i blendujemy razem z posiekaną papryczką chilli, czosnkiem i imbirem. Doprawiamy sos octem, solą, syropem z agawy i okładamy do lodówki.
  2. Kiełbaski przygotowujemy na patelni lub na grillu wg. przepisu na opakowaniu.
  3. Pity podgrzewamy w piekarniku bądź na kratce grillowej, by lekko się zarumieniły.
  4. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a cebulę w drobne piórka. Jeżeli lubicie pikantne dania, możecie dodać papryczkę chilli do wnętrza pity.
  5. Każdą kiełbaskę przekrajamy na pół. Wnętrze pity smarujemy sosem, wkładamy rukolę i pokrojone warzywa, a następnie zarumienione połówki kiełbasek.
  6. Całość dekorujemy świeżą kolendrą i sosem.