Wróć

Roślinny sernik wielkanocny

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut
LICZBA PORCJI:
10 porcji

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 3 opakowania Mini batoników à la sernik waniliowy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • puszka mleka kokosowego (400 g)
  • laska wanilii
  • 150g jogurtu roślinnego (kokosowy lub sojowy)
  • 150 g syropu z agawy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Batoniki kroimy na mniejsze części i wkładamy do misy blendera. Miksujemy drobno i dodajemy miękki olej kokosowy. Powstałą masą wylepiamy dno formy (my użyliśmy tortownicy o średnicy 20 cm) i wstawiamy do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
  3. Do blendera kielichowego wsypujemy orzechy nerkowca, dodajemy mleko kokosowe, mąkę, jogurt roślinny i ziarna z laski wanilii. Miksujemy na gładką masę.
  4. Stopniowo dodajemy syrop z agawy, kontrolując słodycz.
  5. Wyjmujemy formę z lodówki i wylewamy na schłodzony spód sernikową masę.
  6. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik do wystygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce przez całą noc.