CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut
LICZBA PORCJI: 10 porcji
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 3 opakowania Mini batoników à la sernik waniliowy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 200 g orzechów nerkowca
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
- puszka mleka kokosowego (400 g)
- laska wanilii
- 150g jogurtu roślinnego (kokosowy lub sojowy)
- 150 g syropu z agawy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Batoniki kroimy na mniejsze części i wkładamy do misy blendera. Miksujemy drobno i dodajemy miękki olej kokosowy. Powstałą masą wylepiamy dno formy (my użyliśmy tortownicy o średnicy 20 cm) i wstawiamy do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
- Do blendera kielichowego wsypujemy orzechy nerkowca, dodajemy mleko kokosowe, mąkę, jogurt roślinny i ziarna z laski wanilii. Miksujemy na gładką masę.
- Stopniowo dodajemy syrop z agawy, kontrolując słodycz.
- Wyjmujemy formę z lodówki i wylewamy na schłodzony spód sernikową masę.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik do wystygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce przez całą noc.