Wróć

Quiche z roślinnymi kiełbaskami węgierskimi

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 godz.
LICZBA PORCJI:
6 dużych porcji

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Nadzienie:

Masa jajeczna:

  • 1 kostka naturalnego tofu (180 g),
  • 70 ml napoju owsianego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • po ½ łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Spód:

  • 100 g mąki żytniej typ 750,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 150 g masła/margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie nadzienia:

  1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone kiełbaski węgierskie i podsmażamy, aż się zarumienią.
  2. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente (około 7 minut).

Przygotowanie masy jajecznej:

  1. Do dużej miski wlewamy napój owsiany, dodajemy tofu, jajka, płatki drożdżowe, sól, pieprz i gałkę do smaku. Wszystko miksujemy ze sobą na gładką masę.

Przygotowanie ciasta kruchego:

  1. Łączymy ze sobą obie mąki i masło. Rozcieramy tak, by powstała „kruszonka” (można użyć miksera). Dodajemy sól, jajko, wodę i zagniatamy ciasto.
  2. Kulkę kruchego ciasta rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykładamy nim formę do tarty o średnicy 23 cm – dno oraz boki. Nadmiar ciasta z boków możemy ściąć. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. Wyjmujemy ciasto i nakrywamy srebrną folią do pieczenia, błyszczącą stroną do dołu. Wysypujemy fasolą lub ceramicznymi kulkami do pieczenia i podpiekamy przez 20 minut. Następnie ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie i masę jajeczną.
  4. Na podpieczony spód wykładamy kiełbaski z cebulą, brokuł i polewamy masą jajeczną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
  5. Quiche możemy dodatkowo posypać szczypiorkiem oraz podać z pomidorkami koktajlowymi. Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.