CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 godz.
LICZBA PORCJI: 6 dużych porcji
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Nadzienie:
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 czerwone cebule,
- 1 opakowanie Kiełbasek węgierskich z boczniaków,
- 1 brokuł.
Masa jajeczna:
- 1 kostka naturalnego tofu (180 g),
- 70 ml napoju owsianego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
- po ½ łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Spód:
- 100 g mąki żytniej typ 750,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 150 g masła/margaryny,
- 1 jajko,
- 2 łyżki zimnej wody.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie nadzienia:
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone kiełbaski węgierskie i podsmażamy, aż się zarumienią.
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente (około 7 minut).
Przygotowanie masy jajecznej:
- Do dużej miski wlewamy napój owsiany, dodajemy tofu, jajka, płatki drożdżowe, sól, pieprz i gałkę do smaku. Wszystko miksujemy ze sobą na gładką masę.
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Łączymy ze sobą obie mąki i masło. Rozcieramy tak, by powstała „kruszonka” (można użyć miksera). Dodajemy sól, jajko, wodę i zagniatamy ciasto.
- Kulkę kruchego ciasta rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykładamy nim formę do tarty o średnicy 23 cm – dno oraz boki. Nadmiar ciasta z boków możemy ściąć. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Wyjmujemy ciasto i nakrywamy srebrną folią do pieczenia, błyszczącą stroną do dołu. Wysypujemy fasolą lub ceramicznymi kulkami do pieczenia i podpiekamy przez 20 minut. Następnie ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie i masę jajeczną.
- Na podpieczony spód wykładamy kiełbaski z cebulą, brokuł i polewamy masą jajeczną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
- Quiche możemy dodatkowo posypać szczypiorkiem oraz podać z pomidorkami koktajlowymi. Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.