Wróć

Bagietki z karmelizowaną cebulką
i Roślinną kaszanką

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • długa bagietka francuska
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • garść rukoli
  • opakowanie Roślinnej kaszanki Dobra Kaloria
  • duża cebula
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Bagietkę pokroić wzdłuż, a następnie przeciąć na pół i przypiec chwilę na suchej, rozgrzanej patelni. Odłożyć na bok.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć kaszankę wg. przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerz i rozgnieść delikatnie widelcem.
  3. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na pozostałym na patelni oleju. W międzyczasie można podlać ją łyżką wody, by nie przypiekała się zbyt mocno.
  4. Ogórki kroimy wzdłuż na pół. Na przypieczoną bagietkę kładziemy umytą rukolę i rozgniecioną kaszankę, a całość dekorujemy ciepłą cebulką oraz ogórkami. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.