Wróć

Roślinny burger
z pieczarkami i kiszonkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie burgera roślinnego Dobra Kaloria
  • 2 bułki do burgerów
  • 150g surówki z czerwonej kapusty modrej
  • 2 ogórki kiszone
  • pomidor
  • 2 plastry roślinnego sera typu ementaler/maasdamer
  • ulubiony sos (u nas ketchup, roślinny majonez i pieprz)
  • 4 duże pieczarki
  • olej
  • czerwona cebula

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Pokrój pieczarki w cienkie plastry i przysmaż je na patelni do zbrązowienia. Podczas smażenia staraj się ich nie mieszać – dzięki temu nie puszczą wody.
  2. Rozgrzej elektryczny grill lub patelnię grillową i przygotuj burgery według instrukcji z opakowania. W trakcie smażenia burgerów podpiecz bułki z obu stron.
  3. Posmaruj dolną część bułki sosem i nałóż na nią dużą ilość kapusty.
  4. Następnie połóż na niej burger i plaster sera, który roztopi się pod wpływem ciepła.
  5. Kolejno ułóż na burgerze przypieczone pieczarki, plastry pomidora, cebulkę oraz pokrojony w plastry ogórek.
  6. Posmaruj spód górnej części bułki sosem i złóż burger w całość.