CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie Pasztetu roślinnego z pomidorami Dobra Kaloria
- 20 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej
- ¾ łyżki soli
- łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej wody
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka łyżek roślinnego mleka do posmarowania bułeczek z wierzchu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Przed przystąpieniem do wykonania ciasta wyjmij drożdże z lodówki i doprowadź je do temperatury pokojowej. Przesiej mąkę przez sitko do wysokiej miski.
- Przygotuj rozczyn – wymieszaj pokruszone drożdże z łyżką cukru energicznie je rozcierając. Dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody i odstaw szklankę z rozczynem w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn utworzy pianę na górze, jest gotowy.
- Dodaj rozczyn do przesianej mąki. Wlej oliwę z oliwek oraz pozostałą ciepłą wodę. Dodaj sól. Wyrabiaj ciasto energicznymi ruchami, aż będzie gładkie. Jeśli ciasto ma zbyt rzadką konsystencję i lepi się do dłoni lub haków miksera, podsyp je delikatnie mąką.
- Odłóż ciasto na ok. 45 minut w misce pod ściereczką. Po tym czasie zauważysz, że ciasto zwiększyło objętość. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości 1,5 cm, podziel na 4 równe pasy.
- Wyjmij pasztet z foremki. Uformuj z niego cienkie paski i nałóż na środek każdego paska z ciasta. Zwiń w rulon i zalep szczelnie boki. Potnij je pod skosem na 5 cm kawałki w kształcie dużych kopytek. Wierzch bułeczek posmaruj pędzelkiem zamoczonym w mleku roślinnym.
- Bułeczki piecz na środkowej wysokości piekarnika w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Pamiętaj o zachowaniu odstępów