Wróć

Drożdżowe bułeczki z roślinnym pasztetem z pomidorami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie Pasztetu roślinnego z pomidorami Dobra Kaloria
  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej
  • ¾ łyżki soli
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kilka łyżek roślinnego mleka do posmarowania bułeczek z wierzchu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Przed przystąpieniem do wykonania ciasta wyjmij drożdże z lodówki i doprowadź je do temperatury pokojowej. Przesiej mąkę przez sitko do wysokiej miski.
  2. Przygotuj rozczyn – wymieszaj pokruszone drożdże z łyżką cukru energicznie je rozcierając. Dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody i odstaw szklankę z rozczynem w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn utworzy pianę na górze, jest gotowy.
  3. Dodaj rozczyn do przesianej mąki. Wlej oliwę z oliwek oraz pozostałą ciepłą wodę. Dodaj sól. Wyrabiaj ciasto energicznymi ruchami, aż będzie gładkie. Jeśli ciasto ma zbyt rzadką konsystencję i lepi się do dłoni lub haków miksera, podsyp je delikatnie mąką.
  4. Odłóż ciasto na ok. 45 minut w misce pod ściereczką. Po tym czasie zauważysz, że ciasto zwiększyło objętość. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości 1,5 cm, podziel na 4 równe pasy.
  5. Wyjmij pasztet z foremki. Uformuj z niego cienkie paski i nałóż na środek każdego paska z ciasta. Zwiń w rulon i zalep szczelnie boki. Potnij je pod skosem na 5 cm kawałki w kształcie dużych kopytek. Wierzch bułeczek posmaruj pędzelkiem zamoczonym w mleku roślinnym.
  6. Bułeczki piecz na środkowej wysokości piekarnika w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Pamiętaj o zachowaniu odstępów