CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 min.
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie Roślinnych kiełbasek węgierskich na patelnię
- 2 bagietki
- ½ dyni hokkaido (500 g upieczonej dyni)
- oliwa
- ½ łyżeczki soli
- łyżka czosnku suszonego
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 80 g łuskanego słonecznika
- 100 g suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 30 ml oleju z suszonych pomidorów
- kilka listków szczypiorku
Do podania:
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Kroimy w kostkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, czosnkiem, wędzoną papryką i dokładnie nacieramy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni, przykrywając luźno folią aluminiową. Studzimy.
- Blendujemy dynię, słonecznik, czosnek, suszone pomidory, olej z suszonych pomidorów oraz szczypiorek.
- Bagietkę przekrawamy pół i podpiekamy 4-5 minut w temperaturze 240 stopni, a kiełbaski węgierskie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
- Bagietki smarujemy pastą z dyni, układamy rukolę, kiełbaski, pomidorki oraz posiekany szczypiorek.