Wróć

Jesienne bagietki z roślinnymi kiełbaskami węgierskimi

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 min.
LICZBA PORCJI:
4 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie Roślinnych kiełbasek węgierskich na patelnię
  • 2 bagietki
  • ½ dyni hokkaido (500 g upieczonej dyni)
  • oliwa
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżka czosnku suszonego
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 80 g łuskanego słonecznika
  • 100 g suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 30 ml oleju z suszonych pomidorów
  • kilka listków szczypiorku

Do podania:

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Kroimy w kostkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, czosnkiem, wędzoną papryką i dokładnie nacieramy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni, przykrywając luźno folią aluminiową. Studzimy.
  2. Blendujemy dynię, słonecznik, czosnek, suszone pomidory, olej z suszonych pomidorów oraz szczypiorek.
  3. Bagietkę przekrawamy pół i podpiekamy 4-5 minut w temperaturze 240 stopni, a kiełbaski węgierskie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  4. Bagietki smarujemy pastą z dyni, układamy rukolę, kiełbaski, pomidorki oraz posiekany szczypiorek.