Wróć

Grillowana kaszanka na pieczonym ziemniaku z roślinnym gzikiem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
LICZBA PORCJI:
4 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie Roślinnej kaszanki Dobra Kaloria
  • 4 duże, młode ziemniaki
  • opakowanie naturalnego tofu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (klasycznego lub roślinnego)
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Możemy je przygotować w ognisku – w tym celu zawijamy je w folię aluminiową i wrzucamy do żaru, kontrolując co jakiś czas stopień wypieczenia. Środek powinien być miękki, a skórka chrupiąca. Jeśli nie macie możliwości przygotowania ziemniaków na ognisku, możecie to zrobić w piekarniku. Umyte ziemniaki osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, obtaczamy w odrobinie mąki ziemniaczanej i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na środkowym ruszcie przez 60 minut.
  2. Ziemniaki przekrajamy na pół i solimy.
  3. Kaszankę przygotowujemy na patelni lub grillu zgodnie ze wskazówkami z opakowania.
  4. Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozdrabniamy czosnek i łączymy z masą. Na koniec wkrajamy posiekany szczypiorek.
  5. Na przekrojone ziemniaki nakładamy gzik i gorącą kaszankę.