CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie Roślinnej kaszanki Dobra Kaloria
- 4 duże, młode ziemniaki
- opakowanie naturalnego tofu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (klasycznego lub roślinnego)
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Możemy je przygotować w ognisku – w tym celu zawijamy je w folię aluminiową i wrzucamy do żaru, kontrolując co jakiś czas stopień wypieczenia. Środek powinien być miękki, a skórka chrupiąca. Jeśli nie macie możliwości przygotowania ziemniaków na ognisku, możecie to zrobić w piekarniku. Umyte ziemniaki osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, obtaczamy w odrobinie mąki ziemniaczanej i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na środkowym ruszcie przez 60 minut.
- Ziemniaki przekrajamy na pół i solimy.
- Kaszankę przygotowujemy na patelni lub grillu zgodnie ze wskazówkami z opakowania.
- Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozdrabniamy czosnek i łączymy z masą. Na koniec wkrajamy posiekany szczypiorek.
- Na przekrojone ziemniaki nakładamy gzik i gorącą kaszankę.