CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min.
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie Roślinnych kotletów mielonych
- 150 g roślinnego masła
- 200 g kaszy gryczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego (można ugotować go wcześniej – polecamy przepis Jadłonomii lub skorzystać z dobrej jakości kostki warzywnej)
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka wędzonej papryki
- pół papryczki chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozgrzej patelnię i rozpuść masło. Gdy będzie płynne, dodawaj po łyżce mąkę intensywnie mieszając, aż do powstania zasmażki.
- Wlewaj stopniowo ciepły bulion stale mieszając sos, by nie dopuścić do powstania grudek.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, zmniejsz ogień i dodaj mleczko kokosowe. Stale mieszaj.
- Dodawaj kolejno musztardy i przyprawy (do smaku). Na sam koniec posiekaj papryczkę chili i dodaj ją do ciepłego sosu.
- Podgrzewaj sos na wolnym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
- Ugotuj kaszę gryczaną wg. instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju i podsmaż kotlety mielone z obu stron.
- Podsmażone kotlety podduś chwilę na wolnym ogniu w ciepłym sosie. Podawaj z kaszą i ulubionymi dodatkami warzywnymi.