Wróć

Roślinne kotlety mielone
w sosie musztardowym

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min.
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie Roślinnych kotletów mielonych
  • 150 g roślinnego masła
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego (można ugotować go wcześniej – polecamy przepis Jadłonomii lub skorzystać z dobrej jakości kostki warzywnej)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • pół papryczki chili

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozgrzej patelnię i rozpuść masło. Gdy będzie płynne, dodawaj po łyżce mąkę intensywnie mieszając, aż do powstania zasmażki.
  2. Wlewaj stopniowo ciepły bulion stale mieszając sos, by nie dopuścić do powstania grudek.
  3. Gdy wszystkie składniki się połączą, zmniejsz ogień i dodaj mleczko kokosowe. Stale mieszaj.
  4. Dodawaj kolejno musztardy i przyprawy (do smaku). Na sam koniec posiekaj papryczkę chili i dodaj ją do ciepłego sosu.
  5. Podgrzewaj sos na wolnym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
  6. Ugotuj kaszę gryczaną wg. instrukcji na opakowaniu.
  7. Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju i podsmaż kotlety mielone z obu stron.
  8. Podsmażone kotlety podduś chwilę na wolnym ogniu w ciepłym sosie. Podawaj z kaszą i ulubionymi dodatkami warzywnymi.