Wróć

Makaron ryżowy z warzywami i gyrosem

Składniki:

  • 1 opakowanie Gyrosa a’la Kurczak,
  • 5 łyżek oleju arachidowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki ziół do kuchni tajskiej,
  • 1 limonka,
  • 3 cm imbiru,
  • ½ cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 brokuł,
  • 2 małe papryki (lub 1 duża),
  • 5 pieczarek,
  • 1 op. makaronu ryżowego,
  • 200 ml gęstego mleka kokosowego,
  • 4 łyżki sezamu,
  • garstka orzechów ziemnych,
  • pęczek kolendry.

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wlewamy mieszankę oleju arachidowego, sosu sojowego, soku z ½ limonki oraz ziół do kuchni tajskiej. Chwilę podgrzewamy i dodajemy posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Podsmażamy 2 minuty.
  2. Następnie dodajemy warzywa w kolejności od najtwardszego: marchewkę pokrojoną w cienkie paski, paprykę, pieczarki i za każdym razem chwilkę podsmażamy.
  3. Do warzyw wrzucamy gyrosa a’la kurczak, mieszamy z warzywami, i znów chwilkę podsmażamy.
  4. Do potrawy dodajemy ugotowany na parze brokuł (podzielony na różyczki) oraz ugotowany wg. wskazówek producenta makaron ryżowy. Dolewamy mleko kokosowe (lub śmietankę kokosową) i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy sezamem oraz posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Na koniec dodajemy świeże listki kolendry.