Składniki:
- 1 opakowanie Gyrosa a’la Kurczak,
- 5 łyżek oleju arachidowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki ziół do kuchni tajskiej,
- 1 limonka,
- 3 cm imbiru,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 brokuł,
- 2 małe papryki (lub 1 duża),
- 5 pieczarek,
- 1 op. makaronu ryżowego,
- 200 ml gęstego mleka kokosowego,
- 4 łyżki sezamu,
- garstka orzechów ziemnych,
- pęczek kolendry.
Przygotowanie:
- Na patelnię wlewamy mieszankę oleju arachidowego, sosu sojowego, soku z ½ limonki oraz ziół do kuchni tajskiej. Chwilę podgrzewamy i dodajemy posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Podsmażamy 2 minuty.
- Następnie dodajemy warzywa w kolejności od najtwardszego: marchewkę pokrojoną w cienkie paski, paprykę, pieczarki i za każdym razem chwilkę podsmażamy.
- Do warzyw wrzucamy gyrosa a’la kurczak, mieszamy z warzywami, i znów chwilkę podsmażamy.
- Do potrawy dodajemy ugotowany na parze brokuł (podzielony na różyczki) oraz ugotowany wg. wskazówek producenta makaron ryżowy. Dolewamy mleko kokosowe (lub śmietankę kokosową) i wszystko dokładnie mieszamy.
- Nakładamy porcje na talerze, posypujemy sezamem oraz posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Na koniec dodajemy świeże listki kolendry.