CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie Roślinnych klopsików z dodatkiem kimchi
- opakowanie makaronu ryżowego
- 2 małe marchewki
- kawałek świeżego imbiru
- łyżka oleju roślinnego
- ząbek czosnku
- papryczka chilli
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta sezamu
- garść świeżego szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu i przelać zimną wodą na sitku.
- W trakcie gotowania makaronu obieramy marchew i imbir, a następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchew z imbirem.
- W trakcie smażenia siekamy drobno czosnek i dorzucamy na patelnię, by wydobyć aromat.
- Klopsiki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię z warzywami dodajemy odcedzony makaron wraz z klopsikami i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy sos sojowy, pokrojoną papryczkę chilli oraz olej sezamowy i mieszamy
- Danie posypujemy świeżym szczypiorkiem i sezamem wedle uznania.