Wróć

Makaron ryżowy z warzywami
i klopsikami z dodatkiem kimchi

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie Roślinnych klopsików z dodatkiem kimchi
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 małe marchewki
  • kawałek świeżego imbiru
  • łyżka oleju roślinnego
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta sezamu
  • garść świeżego szczypiorku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu i przelać zimną wodą na sitku.
  2. W trakcie gotowania makaronu obieramy marchew i imbir, a następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchew z imbirem.
  3. W trakcie smażenia siekamy drobno czosnek i dorzucamy na patelnię, by wydobyć aromat.
  4. Klopsiki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię z warzywami dodajemy odcedzony makaron wraz z klopsikami i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy sos sojowy, pokrojoną papryczkę chilli oraz olej sezamowy i mieszamy
  5. Danie posypujemy świeżym szczypiorkiem i sezamem wedle uznania.