CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min.
LICZBA PORCJI: 1 porcja
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 20 g Bio amarantusa
- 3 jajka
- 5 łyżek mleka
- sól
- pieprz czarny
- 2 listki czosnku niedźwiedziego lub 2 źdźbła szczypiorku
- ½ łyżeczki oleju
- garść listków szpinaku baby
- ¼ czerwonej papryki
- 1-2 plastry sera koziego
- szczypiorek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wbijamy jajka. Dodajemy mleko, sól, pieprz czarny i rozmącamy za pomocą widelca lub rózgi. Dosypujemy amarantus i posiekane listki czosnku niedźwiedziego, ponownie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy masę jajeczną z amarantusem. Czekamy, aż omlet zacznie się ścinać od góry i podważając łopatką sprawdzamy, czy jest już rumiany od spodu. Przewracamy omlet i smażmy z drugiej strony.
- Usmażony omlet przekładamy na talerz, na jednej połówce układamy szpinak, pokrojoną w paski paprykę, plastry sera koziego i całość posypujemy szczypiorkiem. Nakrywamy wszystkie dodatki pozostałą połową omleta.