Wróć

Omlet z Bio amarantusem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min.
LICZBA PORCJI: 1 porcja

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 20 g Bio amarantusa
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 listki czosnku niedźwiedziego lub 2 źdźbła szczypiorku
  • ½ łyżeczki oleju
  • garść listków szpinaku baby
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1-2 plastry sera koziego
  • szczypiorek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy mleko, sól, pieprz czarny i rozmącamy za pomocą widelca lub rózgi. Dosypujemy amarantus i posiekane listki czosnku niedźwiedziego, ponownie mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy masę jajeczną z amarantusem. Czekamy, aż omlet zacznie się ścinać od góry i podważając łopatką sprawdzamy, czy jest już rumiany od spodu. Przewracamy omlet i smażmy z drugiej strony.
  3. Usmażony omlet przekładamy na talerz, na jednej połówce układamy szpinak, pokrojoną w paski paprykę, plastry sera koziego i całość posypujemy szczypiorkiem. Nakrywamy wszystkie dodatki pozostałą połową omleta.