CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min.
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 3 duże marchewki
- opakowanie Roślinnych kiełbasek węgierskich
- 2 pietruszki
- 150 g dyni hokkaido
- 150 g pieczarek
- duży batat
- garść pomidorów koktajlowych
- garść natki pietruszki i tymianku
- cebula
- główka czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich warzyw. Obieramy marchew, pietruszkę i kroimy w grubą kostkę. Dynię kroimy wraz ze skórką w podobny kształt. Pomidorki myjemy i zostawiamy w całości. Cebulę kroimy w piórka, a główkę czosnku dzielimy na pół. Jedną połowę obieramy, drugą pozostawiamy do upieczenia w całości.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Podsmażamy kiełbaski na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i pozostawiamy je do wystygnięcia. Następnie każdą kiełbaskę kroimy na 3 części.
- Układamy wszystkie warzywa wraz z kiełbaskami, cebulą i obranymi ząbkami czosnku w naczyniu żaroodpornym i polewamy je oliwą. Mieszkamy całość, by oliwa dotarła do warzyw i kiełbasek znajdujących się na dnie. Na górze układamy drugą połowę czosnku i polewamy ją resztą oliwy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciskami upieczone ząbki czosnku z główki na warzywa i kiełbaski. Całość dekorujemy tymiankiem i pietruszką.