Wróć

Pieczone warzywa z kiełbaskami węgierskimi

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min.
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 3 duże marchewki
  • opakowanie Roślinnych kiełbasek węgierskich
  • 2 pietruszki
  • 150 g dyni hokkaido
  • 150 g pieczarek
  • duży batat
  • garść pomidorów koktajlowych
  • garść natki pietruszki i tymianku
  • cebula
  • główka czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich warzyw. Obieramy marchew, pietruszkę i kroimy w grubą kostkę. Dynię kroimy wraz ze skórką w podobny kształt. Pomidorki myjemy i zostawiamy w całości. Cebulę kroimy w piórka, a główkę czosnku dzielimy na pół. Jedną połowę obieramy, drugą pozostawiamy do upieczenia w całości.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. Podsmażamy kiełbaski na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i pozostawiamy je do wystygnięcia. Następnie każdą kiełbaskę kroimy na 3 części.
  4. Układamy wszystkie warzywa wraz z kiełbaskami, cebulą i obranymi ząbkami czosnku w naczyniu żaroodpornym i polewamy je oliwą. Mieszkamy całość, by oliwa dotarła do warzyw i kiełbasek znajdujących się na dnie. Na górze układamy drugą połowę czosnku i polewamy ją resztą oliwy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciskami upieczone ząbki czosnku z główki na warzywa i kiełbaski. Całość dekorujemy tymiankiem i pietruszką.