POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Farsz:
- 2 opakowania Roślinnych klopsów ,
- 4 łyżki oleju rzepakowego (może to być olej z suszonych pomidorów),
- 1 duża lub 2 średnie cebule,
- 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 450,
- 20 ml oliwy z oliwek,
- 220 ml wrzącej wody,
- 1 płaska łyżeczka soli + 1 łyżka do gotowania do gotowania pierogów.
Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 duża cebula,
- ok. 5 gałązek tymianku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Farsz:
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż zmieni kolor na złoty. Dodajemy rozgniecione widelcem Roślinne klopsy i chwilę podgrzewamy. Pozostawiamy do przestygnięcia.
- Do dużej miski wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną, dodajemy cebulę z Roślinnymi klopsami, obie musztardy, czosnek i czarny pieprz. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto:
- W dużej misce mieszamy mąkę i sól, zalewamy gorącą wodą i mieszamy dużą łyżką. Gdy masa nieco ostygnie, przekładamy na blat wyrabiamy i gładkie, elastyczne ciasto.
- Wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do „odpoczęcia” na około 20 minut.
- Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka, np. za pomocą szklanki. Na środek każdego krążka nakładamy farsz, składamy ciasto na pół i sklejamy brzegi ze sobą.
- W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy na średnim ogniu, około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
- Pierogi możemy podać ze smażoną cebulką: na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę z listkami tymianku.