Wróć

Pierogi z kaszą gryczaną i Roślinnymi klopsami

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Farsz:

  • 2 opakowania Roślinnych klopsów ,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (może to być olej z suszonych pomidorów),
  • 1 duża lub 2 średnie cebule,
  • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 450,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 220 ml wrzącej wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli + 1 łyżka do gotowania do gotowania pierogów.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 duża cebula,
  • ok. 5 gałązek tymianku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Farsz:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż zmieni kolor na złoty. Dodajemy rozgniecione widelcem Roślinne klopsy i chwilę podgrzewamy. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. Do dużej miski wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną, dodajemy cebulę z Roślinnymi klopsami, obie musztardy, czosnek i czarny pieprz. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

Ciasto:

  1. W dużej misce mieszamy mąkę i sól, zalewamy gorącą wodą i mieszamy dużą łyżką. Gdy masa nieco ostygnie, przekładamy na blat wyrabiamy i gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do „odpoczęcia” na około 20 minut.
  3. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka, np. za pomocą szklanki. Na środek każdego krążka nakładamy farsz, składamy ciasto na pół i sklejamy brzegi ze sobą.
  4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy na średnim ogniu, około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
  5. Pierogi możemy podać ze smażoną cebulką: na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę z listkami tymianku.