CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 2 godz.
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie Roślinnego gyrosa à la kurczak Dobra Kaloria
- 200 ml wody
- płaska łyżeczka cukru
- 20 g drożdży
- 380 g mąki pszennej
- 30 ml oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
- 300 g pulpy pomidorowej z puszki
- około 40 g pasty pomidorowej
- duża łyżka przyprawy do kuchni włoskie
- 3 pieczarki
- kulka białej mozzarelli
- 200 g mozzarelli w kostce
- 5 cm białej części pora
Dodatkowo:
- rukola i pomidorki koktajlowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wlewamy ciepłą wodę. Dodajemy cukier, pokruszone drożdże, mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do natłuszczonej miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy sos i warzywa. W misce mieszamy pulpę i pastę pomidorową oraz przyprawę do kuchni włoskiej. Por i pieczarki kroimy w cienkie plastry. Mozzarellę w kostce ścieramy na grubych oczkach.
- Rozgrzewamy piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia pizzy do temp. 250 stopni Celsjusza, góra-dół.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na pół. Każdą z części rozciągamy na kształt koła na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
- Podrośnięte ciasto smarujemy połową sosu, posypujemy ¼ mozzarelli, dodajemy ½ pora, posypujemy pieczarkami i gyrosem. Na koniec posypujemy jeszcze odrobiną sera. Powtarzamy dla drugiej pizzy.
- Pieczemy 6 minut, następnie układamy ½ porozrywanej na kawałki mozzarelli w kulce. Pieczemy kolejne 3 minuty, tylko z dolną grzałką.
- Pizzę posypujemy rukolą i pomidorkami i podajemy pokrojoną na trójkąty.