Wróć

Pizza z Roślinnym gyrosem
à la kurczak

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 2 godz.
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie Roślinnego gyrosa à la kurczak Dobra Kaloria
  • 200 ml wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży
  • 380 g mąki pszennej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli

 

  • 300 g pulpy pomidorowej z puszki
  • około 40 g pasty pomidorowej
  • duża łyżka przyprawy do kuchni włoskie

 

  • 3 pieczarki
  • kulka białej mozzarelli
  • 200 g mozzarelli w kostce
  • 5 cm białej części pora

Dodatkowo:

  • rukola i pomidorki koktajlowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski wlewamy ciepłą wodę. Dodajemy cukier, pokruszone drożdże, mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do natłuszczonej miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos i warzywa. W misce mieszamy pulpę i pastę pomidorową oraz przyprawę do kuchni włoskiej. Por i pieczarki kroimy w cienkie plastry. Mozzarellę w kostce ścieramy na grubych oczkach.
  3. Rozgrzewamy piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia pizzy do temp. 250 stopni Celsjusza, góra-dół.
  4. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na pół. Każdą z części rozciągamy na kształt koła na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
  5. Podrośnięte ciasto smarujemy połową sosu, posypujemy ¼ mozzarelli, dodajemy ½ pora, posypujemy pieczarkami i gyrosem. Na koniec posypujemy jeszcze odrobiną sera. Powtarzamy dla drugiej pizzy.
  6. Pieczemy 6 minut, następnie układamy ½ porozrywanej na kawałki mozzarelli w kulce. Pieczemy kolejne 3 minuty, tylko z dolną grzałką.
  7. Pizzę posypujemy rukolą i pomidorkami i podajemy pokrojoną na trójkąty.