Wróć

Placuszki z chrupiącą gryką

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min.
LICZBA PORCJI: 2-3 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 35 g Chrupiącej gryki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 dojrzały banan,
  • 2 jajka,
  • 70 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • syrop klonowy lub miód.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W misce rozgniatamy widelcem obranego banana. Dodajemy cukier waniliowy, jogurt grecki, żółtka, mąkę i mieszamy dokładnie całość.
  2. Do masy dodajemy Chrupiącą grykę.
  3. W osobnej misce ubijamy 2 białka ze szczyptą soli i dodajemy delikatnie do przygotowanej masy.
  4. Smażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, po kilka minut z obu stron.