CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- opakowanie klopsików roślinnych Dobra Kaloria
- garść sałaty rzymskiej
- pęczek świeżej pietruszki
- 6 zielonych szparagów
- garść czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
- mała czerwona cebula
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Sałatę rzymską myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i układamy na talerzu.
- Przygotowujemy pesto: siekamy drobno część pietruszki, a czosnek obieramy i kroimy drobno. Składniki przekładamy do moździerza i rozdrabniamy z dodatkiem 4 łyżek oliwy z oliwek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, by pesto było bardziej rześkie.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a cebulę w pióra.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Odrywamy twarde końcówki szparagów. Smażymy je na patelni, aż lekko się zarumienią i zmiękną, po czym delikatnie solimy. Szparagi można też ugrillować na patelni lub ruszcie.
- Ponownie rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy klopsiki wg. instrukcji na opakowaniu.
- Na przygotowaną poprzednio sałatę wykładamy kolejno szparagi, pomidorki i cebulę. Całość polewamy naszym ziołowym pesto. Na koniec prażymy na suchej patelni garść posiekanych migdałów i dekorujemy nimi sałatkę.