Wróć

Sałatka ze szparagami, ziołowym pesto
i roślinnymi klopsikami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • opakowanie klopsików roślinnych Dobra Kaloria
  • garść sałaty rzymskiej
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 6 zielonych szparagów
  • garść czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
  • mała czerwona cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Sałatę rzymską myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i układamy na talerzu.
  2. Przygotowujemy pesto: siekamy drobno część pietruszki, a czosnek obieramy i kroimy drobno. Składniki przekładamy do moździerza i rozdrabniamy z dodatkiem 4 łyżek oliwy z oliwek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, by pesto było bardziej rześkie.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a cebulę w pióra.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Odrywamy twarde końcówki szparagów. Smażymy je na patelni, aż lekko się zarumienią i zmiękną, po czym delikatnie solimy. Szparagi można też ugrillować na patelni lub ruszcie.
  5. Ponownie rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy klopsiki wg. instrukcji na opakowaniu.
  6. Na przygotowaną poprzednio sałatę wykładamy kolejno szparagi, pomidorki i cebulę. Całość polewamy naszym ziołowym pesto. Na koniec prażymy na suchej patelni garść posiekanych migdałów i dekorujemy nimi sałatkę.