Wróć

Spaghetti z orzechowym pesto, roślinnym mielonym i cukinią

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mięsa mielonego a la wołowe,
  • 70 g migdałów,
  • 25 g orzechów włoskich,
  • 35 g parmezanu,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1 łyżka mieszanki superfoods balans,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól,
  • sok z ½ cytryny,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • garść listków bazylii,
  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 1 mała cukinia bio.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron gotujemy wg. wskazówek producenta.
  2. Cukinię bardzo dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki kroimy na cieniutkie plasterki.
  3. Do malaksera wrzucamy uprażone i ostudzone orzechy, parmezan, płatki drożdżowe, mieszankę superfoods BALANS, wędzoną paprykę i sól. Blendujemy chwilę, a następnie dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz bazylię i ponownie rozdrabniamy.
  4. Na patelni podsmażamy przez kilka minut mięso mielone, dodajemy pesto, ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy plastry cukinii.
  5. Danie możemy udekorować listkami bazylii.

(w wersji wegańskiej parmezan możemy zamienić na 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych)