POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mięsa mielonego a la wołowe,
- 70 g migdałów,
- 25 g orzechów włoskich,
- 35 g parmezanu,
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 1 łyżka mieszanki superfoods balans,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- sól,
- sok z ½ cytryny,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- garść listków bazylii,
- 250 g makaronu spaghetti,
- 1 mała cukinia bio.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Makaron gotujemy wg. wskazówek producenta.
- Cukinię bardzo dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki kroimy na cieniutkie plasterki.
- Do malaksera wrzucamy uprażone i ostudzone orzechy, parmezan, płatki drożdżowe, mieszankę superfoods BALANS, wędzoną paprykę i sól. Blendujemy chwilę, a następnie dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz bazylię i ponownie rozdrabniamy.
- Na patelni podsmażamy przez kilka minut mięso mielone, dodajemy pesto, ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy plastry cukinii.
- Danie możemy udekorować listkami bazylii.
(w wersji wegańskiej parmezan możemy zamienić na 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych)