Wróć

Spaghetti z orzechowym pesto, roślinnym mielonym i cukinią

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mięsa mielonego a la wołowe,
  • 70 g migdałów,
  • 25 g orzechów włoskich,
  • 35 g parmezanu,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1 łyżka mieszanki superfoods balans,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól,
  • sok z ½ cytryny,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • garść listków bazylii,

 

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 1 mała cukinia bio

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron gotujemy wg. wskazówek producenta.
  2. Cukinie bardzo dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki kroimy na cieniutkie plasterki.
  3. Do malaksera wrzucamy uprażone i ostudzone orzechy, parmezan, płatki drożdżowe, mieszankę superfoods BALANS, wędzoną paprykę i sól. Blendujemy chwilę a następnie dodajemy oliwę z oliwek sok z cytryny oraz bazylię i ponownie rozdrabniamy.
  4. Na patelni podsmażamy kilka minut mięso mielone, dodajemy pesto, ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, na koniec dorzucamy paski cukinii.
  5. Danie możemy udekorować listkami bazylii.

(w wersji wegańskiej, zamiast parmezanu dajemy 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych)