Wróć

Szaszłyki z kiełbaskami
i pesto z pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
LICZBA PORCJI:
2 porcje

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI::

  • opakowanie Kiełbasek roślinnych à la chipotle & cheddar
  • 2 małe ugotowane uprzednio kolby kukurydzy
  • duża cukinia
  • czerwona papryka
  • 12 pieczarek
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • patyczki do szaszłyków

Pesto:

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • sok z połowy limonki
  • oliwa z oliwek
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów w zalewie
  • mała łyżeczka kaparów
  • kilka liści bazylii

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA::

  1. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze części odpowiedniej grubości tak, by nie zsuwały się z patyczków.
  2. Kiełbaski kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Składniki na pesto blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą.
  4. Rozgrzewamy grill elektryczny lub tradycyjny. Nadziewamy na patyczki warzywa na zmianę z kawałkami kiełbasek. Całość układamy na tacce do grillowania lub rozgrzanym ruszcie.
  5. Grillujemy do zarumienienia warzyw i kiełbasek.
  6. Szaszłyki polewamy pesto i posypujemy świeżą pietruszką.