Wegańskie kotlety mielone
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 opakowania roślinnego mielonego ‘a la wołowe,
- 1 łyżka oleju,
- 1 duża cebula,
- szczypta soli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- ½ łyżeczki sosu sojowego,
- czarny pieprz,
- ½ łyżeczki cząbru,
- ½ łyżeczki oregano,
- 1 łyżka tahini,
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego,
- 3 łyżki niesłodzonego soku jabłkowego,
- garść natki pietruszki,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki mąki do obtoczenia kotletów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i szczyptę soli. Gdy cebula się zeszkli, przeciskamy przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy na niedużym ogniu.
- Do kubka wkładamy tahini, mielone siemię lniane i sok jabłkowy (możemy go zastąpić wodą). Bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Do miski przekładamy: roślinne mielone ‘a la wołowe, musztardę francuską, sos sojowy, pieprz, cząber, oregano, mieszankę tahini z siemieniem, posiekaną natkę pietruszki i podsmażoną cebulę z czosnkiem.
- Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy w dłoniach kotlety i obtaczamy w mące.
- Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Podajemy z ziemniakami i tartymi gotowanymi buraczkami.