CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min.
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 opakowania Roślinnych burgerów z kiełków słonecznika
- ćwiartka młodej kapusty
- marchewka
- 2 łyżki majonezu (może być roślinny)
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cukru
- 4 bułki do hamburgerów
- 200 g boczniaków
- 2 pomidory
- ulubione pikle
- 2-3 łyżki oliwy
- duża szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy majonez, sok z cytryny oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na bok.
- Boczniaki skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie opiekamy nad mocno rozgrzanym rusztem i odkładamy do przestudzenia.
- Przekrajamy bułki na pół. Na dolnej części układamy solidną porcję surówki, grillowane boczniaki, burgera, plastry pomidora oraz pikle. Następnie przykrywamy górą bułki i lekko dociskamy. Gotowe burgery opiekamy na grillu po 2 minuty z każdej strony.