Wróć

Wegeburger z grillowanymi boczniakami Jakuba Kuronia

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min.
LICZBA PORCJI:
4 porcje

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania Roślinnych burgerów z kiełków słonecznika
  • ćwiartka młodej kapusty
  • marchewka
  • 2 łyżki majonezu (może być roślinny)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 200 g boczniaków
  • 2 pomidory
  • ulubione pikle
  • 2-3 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy majonez, sok z cytryny oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  2. Boczniaki skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie opiekamy nad mocno rozgrzanym rusztem i odkładamy do przestudzenia.
  3. Przekrajamy bułki na pół. Na dolnej części układamy solidną porcję surówki, grillowane boczniaki, burgera, plastry pomidora oraz pikle. Następnie przykrywamy górą bułki i lekko dociskamy. Gotowe burgery opiekamy na grillu po 2 minuty z każdej strony.