Wróć

Pączki z Bio Jaglanką z miodem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min. + czas wyrastania ciasta
LICZBA PORCJI:
9 pączków

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Orzechowy solony karmel:

  • 80 g daktyli,
  • 80 g masła orzechowego,
  • duża szczypta soli,
  • ok. 50 ml „mleka” owsianego.

Polewa czekoladowa:

  • 10 g oleju kokosowego,
  • 30 g gorzkiej czekolady.

Pączki:

  • 50 g Bio jaglanki z miodem,
  • 250 ml napoju owsianego,
  • 50 g oleju kokosowego,
  • 40 g cukru trzcinowego,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 240 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Do dekoracji:

  • garstka posiekanych orzechów arachidowych,
  • kropelki czekoladowe.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Orzechowy solony karmel:

  1. Daktyle namaczamy około 30 minut w gorącej wodzie. Przekładamy do miski malaksera, dodajemy masło orzechowe, sól i napój owsiany. Wszystko blendujemy na gładki krem. Konsystencję możemy regulować ilością napoju owsianego.

Polewa czekoladowa:

  1. Do garnuszka wkładamy olej kokosowy i czekoladę. Roztapiamy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając.

Pączki:

  1. Do miski wlewamy ciepły napój owsiany, dodajemy Bio jaglankę z miodem, olej kokosowy, cukier i drożdże. Wszystko ze sobą bardzo dokładnie blendujemy. Ma powstać gęsta, kremowa, ale nadal płynna, masa.
  2. Dodajemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie ciasto.
  3. Ciasto przekładamy do posmarowanej olejem kokosowym miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Delikatnie rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 8 cm, a w nich mniejsze, 3,5 cm (te małe kółeczka możemy usmażyć i zrobić z nich mini pączusie). Pozostawiamy do podrośnięcia, a w międzyczasie zaczynamy rozgrzewać olej.
  5. Pączki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (około 175 stopni) z obu stron. Następnie odsączamy nadmiar oleju, układając usmażone pączki na ręczniku papierowym.
  6. Pączki możemy zjadać jeszcze ciepłe, posypane odrobiną cukru pudru, albo udekorować solonym karmelem i polewą czekoladową z przepisu powyżej. Czekoladę i karmel przekładamy do rękawów cukierniczych i polewamy pączki. Posypujemy posiekanymi orzechami i kropelkami czekoladowymi.