Wróć

Kopytka amarantusowe z rabarbarem i truskawkami

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski dajemy zimne rozgniecione ziemniaki (mogą być przeciśnięte przez praskę). Dodajemy amarantus, mąkę, jajko oraz sól.
    Zagniatamy ciasto.
  2. Na posypanym mąką blacie formujemy z ciasta 2 wałeczki a następnie, kroimy na kawałki po ukosie.
  3. Wrzucamy kopytka do gotującej, osolonej wody i gotujemy około 4 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy obrany, pokrojony rabarbar, pokrojone w ćwiartki truskawki oraz dużą łyżkę miodu.
  5. Całość podsmażamy mieszając do momentu aż rabarbar zmięknie (ale nie będzie się jeszcze rozpadał).
  6. Na talerze wykładamy rabarbar z truskawkami, kopytka całość posypujemy mieszanką superfoods Energia.
  7. Możemy dodać kilka świeżych truskawek (w daniu masło możemy zastąpić olejem kokosowym).