Wróć

Pierogi z kaszą gryczaną i klopsami

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania klopsów roślinnych Dobra Kaloria,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (może to być olej z suszonych pomidorów),
  • 1 bardzo duża cebula lub 2 średnie,
  • 300g ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Ciasto:

  • 400 g mąki typ.450,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 220 ml wrzącej wody

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 bardzo duża cebula ,
  • ok. 5 gałązek tymianku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ciasto:
    Z podanych składników: mąka, sól, oliwa i wrzątek zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do miseczki, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do „odpoczęcia” na około 20 minut.
  2. Farsz:
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż zmieni kolor na złoty. Pozostawiamy do przestygnięcia.
    Do dużej miski wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną, dodajemy cebulę, musztardy, czosnek i czarny pieprz. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
  3. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wykrawamy kółka np. za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy brzegi ciasta.
  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy i wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia na średnim ogniu.
  5. Pierogi możemy podać ze smażoną cebulką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę z listkami tymianku.